Tuesday, June 30, 2009

Adakah malang datang bertimpa?

"Ahh...malang betul hari ini", kita sering mendengar keluhan ini dan kita juga sering kali melafazkannya. Apa yang membuatkan kita berkata begini? semestinyalah sebab bila kita ditimpa sesuatu musibah atau perkara yang tidak elok ia akan berlaku secara berturutan. Sebab itu kita akan mengeluh panjang dan berfikir apakah ada lagi perkara yang tidak diingini akan berlaku kepada kita.

Ada orang yang bersikap terbuka dengan sesuatu yang berlaku kepada dirinya, tidak kurang juga yang suka menyalahkan diri sendiri, dan yang kurang enaknya ada yang sanggup menuding jari menyalahkan orang lain diatas setiap perkara yang berlaku ke atas dirinya. Manusia memberikan reaksi yang berbeza-beza untuk setiap situasi yang mereka hadapi. Tapi ramai orang yang lebih suka untuk terus menyerah kalah dalam menghadapi situasi sukar kerana mereka secara bulat-bulat menyerahkan diri kepada takdir tanpa sebarang usaha. Perkara inilah yang menjadi punca kepada datangnya malang itu bertimpa-timpa seperti dalam peribahasa Melayu "sudah jatuh ditimpa tangga".

Persoalan ini telah dikupas oleh Datuk Dr Fadilah Kamsah dalam salah satu siri rakaman motivasinya. Menurut beliau kita boleh mengubah atau mengakhiri situasi ini dengan berfikiran secara positif dan menganggap setiap apa yang berlaku ini adalah ujian dari Allah yang didatangkan bukan secara sia-sia. Kita tidak boleh menafikan ketentuan Allah dalam Qada' dan Qadarnya, tetapi kita perlu mengimani maksud terjemahan ini dari surah Ar'ad ayat 11 iaitu "Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya".

Justeru sebagai seorang Muslim kita seharusnya dapat berfikir dengan waras dalam mentafsirkan setiap halangan, ujian dan dugaan yang didatangkan kepada kita dewasa ini. Saya juga seperti anda semua, pernah menghadapi saat-saat sukar dalam kehidupan ini dan saya juga pernah mempraktikan apa yang disarankan oleh DFK, alhamdulillah dengan izin Allah segalanya berjalan dengan lancar.

Semuanya bermula semasa saya hendak pulang ke rumah pada Jumaat lepas, perkara pertama yang menjadi halangan saya ialah bas ekspress untuk ke Butterworth telah tamat perkhidmatan. Jadi saya mengambil keputusan untuk pulang ke rumah menggunakan bas henti-henti dari Kangar ke Alor Setar walaupun saya tahu ia akan mengambil masa yang agak lama. Tetapi itu adalah satu-satunya alternatif yang ada. Sebelum bas bergerak sempat juga saya membeli sebotol minuman ringan.

Setelah tiba di Alor Setar pada jam 6.oo petang saya dapati sebuah bas talah tersedia untuk perjalanan ke Butterworth. Saya terus membeli tiket dan mendapatkan tempat duduk yang sesuai. Tetapi selepas setengah jam barulah bas bergerak meninggalkan Stesen Bas Shahab Perdana. Mujurlah masa tu ada bawa buku cerita boleh juga membaca sambil-sambil tunggu bas nak jalan.

Elok saja bas berjalan, saya rasa sejuk semacam saja dibahagian peha. Rupa-rupanya air minuman yang saya beli telah meleleh keluar melalui tudung botol yang tak rapat. Separuh peha kanan basah!. Masa tu dah mula la gelabah tak tentu hala. Mujurlah ada sweater yang boleh digunakan untuk dijadikan kain buruk lap air tu.

Nak dijadikan cerita, handphone pula mati. Sebelum balik tak perasaan pula bateri handphone ni dah low. Mujurlah sempat juga buat appointment dengan sepupu suruh dia ambil di hentian Sungai Dua. Tapi tak sempat nak beritahu pukul berapa sampai di Sungai Dua.

Setelah lama menunggu tetapi sepupu saya tu tak datang-datang juga. Time tu pula perut mula memulas-mulas macam nak bocor.Memang kritikal time tu. Alhamdulillah sempat juga sakit tu disalurkan ke laluan yang betul sebelum bocor. Selepas menunaikan hajat tu barulah diri yang lemah ini sedar semuanya datang dari Allah dan mula tersedar akan pesanan dari DFK tu. Selepas dari itu, sejuk terus rasa hati ni, basah kat seluar pun dan semakin kering.

Memandangkan waktu maghrib telah masuk, saya pun bersolat dulu di surau. Lepas solat tu barulah mula mengatur strategi baru. Masa tu baru terdetik hati nak tanya kat abang warga asing yang berkerja kat situ dekat mana letaknya telefon awam. Sebelum ni dah pusing satu hentian cari talefon awam, tapi tak jumpa, rupa-rupanya telefon itu ada disebalik rimbunan pokok berdekatan dengan pejabat pentadbiran lalulintas PLUS. Betullah cakap orang tua-tua "malu bertanya sesat jalan", hehe. Dah dapat buat panggilan kepada sepupu tu barulah rasa lega sikit, nasib baik juga saya sempat hafal nomber talefon dia.

Sementara menunggu sepupu datang ambil, sempat juga saya bertemu seorang penulis blog yang agak berpengaruh iaitu Drs. Khalil Idham Lim, ADUN Titi Serong, Parit Buntar. Beliau merupakan penulis dan pemilik blog Cina Islam. Beliau dalam perjalanan ke Sungai Petani, Kedah untuk menyampaikan ceramah.

Tak lama selepas bersembang-sembang dengan Drs Idham dan pembantunya, sepupu saya pun datang. Kami pun berangkat meninggalkan hentian Sungai Dua dan yang paling best, Mak Su sponser untuk makan malam tu.....maka destinasi yang paling dekat untuk mengisi kekosongan perut ni masa tu ialah Char Koay Teow Sg. Dua.

Bila saya terfikirkan semula segala apa yang telah berlaku, saya dapati diri kita sebenarnya yang lalai untuk kembali kepada Allah jika sesuatu musibah menimpa kita. Apa yang saya ceritakan ini hanyalah sekelumit ujian dari Allah kepada saya jika hendak dibandingkan dengan orang lain yang lebih berat menanggung ujian dari Allah. Allah itu Maha Adil. setiap ujian yang ditimpakan ke atas hambanya adalah berpatutan dengan ketahanannya."Janganlah kamu mengaku benar-benar beriman sedangkan kamu belum lagi diuji.

No comments: